Przepisy

Suflet z rabarbarem i truskawkowym cappuccino

Składniki dla 4 osób:

Przygotowanie:

Składniki dla 4 osób:

Suflet:
200 g śmietany (10%)
3 żółtka jajek
2 białka jajek
100 g cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (ewentualnie innym zagęszczacz)
1 łyżka masła

Owoce:
500 g rabarbaru
10 malin
200 g cukru
1 laska wanilii

Capuccino z truskawek:
150 g truskawek
1 łyżka wody
2 łyżki cukru
1 gałązka tymianku i mięty
100 ml śmietanki
50 ml mleka
30 g cukru
3 żółtka jaj
1/2 laski wanilii


Przygotowanie:

Masa sufletowa: Wymieszaj śmietanę z żółtkami jaj, skrobią kukurydzianą i połową cukru. Ubij białka, drugą połowę cukru i delikatnie wymieszaj z masą sufletową. Wypełnij masą wysmarowaną masłem formę sufletową. Postaw formy na patelni z wrzącą wodą i włóż do piekarnika (zachowa się wtedy odpowiednia wilgotność). Piecz w temperaturze 200 ° C przez około 15 minut. Nie otwieraj zbyt często piekarnika, maksymalnie raz bądź dwa razy.

Rabarbar: Obierz rabarbar, pokrój na 5 cm kawałki i umieść w rondlu z malinami, laską wanilii i cukrem i podpiecz w piekarniku w temperaturze 160 ° C przez około 15 minut. Wyjmij rabarbar z syropu i pokrój w poprzek. Przepuścić syrop przez sito, jeśli to konieczne, lekko zagęść skrobią kukurydzianą i dodać do kostek rabarbaru. W razie potrzeby zagotuj ponownie krótko.

Truskawkowego cappuccino: Umieść wszystkie składniki w głębokiej misce i dodaj łyżkę wody. Zagotuj lekko w kąpieli wodnej przez około 20-30 minut. Następnie przepuść masę przez sitko i pozwól ociec. Sok z truskawek stanie się klarowny. Na piankę, ugotuj śmietankę i mleko z ziarenkami wanilii. Lekko ubić cukier i żółtka, wymieszać z masą ze śmietanki i odparować (zagęścić). Pozostawić do ostygnięcia i napełnić dozownik śmietany, skompresować 2 kapsułkami.

Na koniec ułóż rabarbar na talerzu, wysuń powoli suflet i umieść go na rabarbarze, posyp cukrem pudrem. Szklankę wypełnij do połowy truskawkowym cappuccino, a następnie dopełnij ją pianką waniliową, udekoruj truskawkami i miętą.

Zalecane wina: słodki Riesling Auslese

Zalecenia wina:

Riesling Auslese lieblich