Region winiarski

Specjały i rarytasy

Saksonia to najbardziej wysunięty na północny-wschód a także jeden z najmniejszych regionów winiarskich Niemiec. Dopiero w okolicach Drezna, na 51 stopniu szerokości północnej zaczynają się winnice.

Region ten może się przy tym poszczycić ponad ośmiowiekową tradycją winiarską. Pierwsza wzmianka o nim pochodzi z 1611 roku, a w czasach największego rozkwitu w XVII wieku miał on powierzchnię 5 tysięcy hektarów. Miśnia, miasto znane z produkcji porcelany uznawana jest za kolebkę saksońskiej tradycji winiarskiej. Jeszcze dziś właśnie tam organizuje się największy festyn winny w regionie. Zarówno władze kościelne jak i świeckie przez stulecia dbały o właściwy rozwój uprawy winorośli. Powstawały zamki, posiadłości letnie i teatry tak samo jak i winiarnie, kościoły na wzgórzach winnych oraz wyszynki. W ten sposób ukształtowało się typowe dla regionu połączenie architektury i uprawy winorośli.

To, że tu na północnym wschodzie można wytworzyć wina o najwyższej jakości, zwłaszcza w przypadku win białych, zawdzięczamy specyficznym warunkom klimatycznym. W miejscach, gdzie jest wystarczająca ilość opadów, klimat kontynentalny z 1600 godzinami słonecznymi w roku tworzy optymalne warunki dla dojrzewania winogron. Ciągła zmiana między ciepłem dnia i nocnymi chłodami zapewnia bogactwo substancji aromatycznych i złożony bukiet win. 

Wino z Saksonii jest rarytasem. Można go kupić przede wszystkim w regionie, w którym powstaje – w przytulnych winiarniach i wykwintnych restauracjach, stylowych winotekach i na jesiennych festynach winnych i oczywiście u samych producentów. Winnice położone są na Saksońskim Szlaku Winnym. Szlak o długości 55 kilometrów ciągnący się od Pirny, przez Drezno, Radebeul i Miśnię aż do sielankowych wiosek winiarskich położonych nad Łabą w okolicy Diesbar-Seußlitz łączy atrakcyjne kulturalne i historyczne obiekty z pięknem czarującego krajobrazu na którego ukształtowanie w sposób widoczny wpłynęła uprawa winorośli. Typowe winnice położone na usypanych z kamienia łupanego tarasach na stromych stokach to klejnot saksońskiej uprawy winorośli, bo właśnie na stromych zboczach nad Łabą udają się wielkie wina tego regionu, takie jak Weißburgundery i Grauburgundery a przede wszystkim Traminery. Także i saksoński winny szlak wędrowny łączy perły tej okolicy i prowadzi do najpiękniejszych winnic, punktów widokowych i piwnic. 

W licznych przydrożnych wyszynkach napić się można lokalnego wina i solidnej regionalnej kuchni. Te rustykalne lokale prowadzone przeważnie przez drobnych winiarzy oraz osoby, dla których produkcja wina nie jest głównym źródłem dochodu, cieszą się dużą popularnością. Kto chce dowiedzieć się więcej o pracy w winnicy oraz dojrzewaniu wina w piwnicy, powinien zarezerwować urlop w gospodarstwie winiarskim albo też wybrać się na saksońskie „Dni otwarte gospodarstw winiarskich”, na których w ostatni weekend sierpnia ponad 25 gospodarstw zaprasza do zwiedzania piwnic, na wędrówki po winnicach oraz degustacje. Można przy tej okazji oprócz win Müller-Thurgau, Rieslingów czy Weißburgunderów skosztować u winiarzy znad Łaby także i rarytasów z szerokiej palety, która obejmuje ponad dwa tuziny odmian. Na przykład win z takich odmian jak Elbling czy Gutedel, ale także i Goldrieslinga, który uprawiany jest wyłącznie tutaj, w Saksonii.


Saksonia w skrócie

Położenie geograficzne: Region położony jest w dolinach Łaby i jej dopływów, pomiędzy Pirną a Diesbar-Seußlitz na długości 55 km, poza tym należy do niego obszar Elstertal (Saksonia-Anhalt) i Schlieben (Brandenburgia). 

Klimat: Łagodne temperatury roczne, umiarkowany klimat kontynentalny, średni poziom opadów. 

Gleby: Różnorodne gleby na zwietrzałych skałach, granitowych i granitowo-porfirowych, a także gleby lessowe, gliniaste i piaskowce. 

Powierzchnia uprawy: Około 490 ha, 2 obszary, 4 rejony, 17 winnice.

Odmiany: Müller-Thurgau, Riesling, Weißburgunder i Grauburgunder, Traminer, Spätburgunder, Kerner.

20080121_01_12_025_A4_2560_1728.jpg
Wg_Schloss_Wackerbarth_2560_1728.jpg
20080121_01_12_017_A4_2560_1728.jpg

Weinbauverband Sachsen e.V.

Dresdner Straße 7
01662 Meißen

Tel.: +49 3521 / 76 35 30
 

www.weinbauverband-sachsen.de
info[at]weinbauverband-sachsen(dot)de

Privacy Policy

Kiedy odtworzą Państwo to wideo, informacja o Państwa aktywności (oglądalności) zostanie przekazana do operatora tego wideo i zapisana.