Region winiarski

Mosel

Specjaliści od Rieslinga

Obszar uprawy winorośli nad trzema rzekami: Mozelą, Sarą i Ruwerą uchodzi za najstarszy region winiarski w Niemczech. Rzymianie w wielkim stylu sprowadzili wino nad Mozelę.

Niezliczone znaleziska, między innymi urządzenia do produkcji wina z czasów rzymskich, świadczą o wielkiej tradycji winiarskiej. Dziś połowa winnic znajduje się na stokach lub tarasach o nachyleniu powyżej 30 stopni. Wzdłuż Mozeli, pomiędzy Perl a Koblencją, wzdłuż Sary, między Serrig a Konz a także nad rzeką Ruwer pomiędzy Riveris a dzielnicą Trewiru Ruwer 5 tysięcy winiarzy w 125 gminach winiarskich uprawia winorośl na powierzchni ponad 8800. hektarów. I to często w bardzo trudnych warunkach. Bo nigdzie na świecie nie ma więcej winnic położonych na stromych zboczach, jak w tym piątym co do wielkości regionie winiarskim Niemiec.  

Region ten jest podzielony na sześć mniejszych obszarów. Obszar Zamku Cochem w dolnym biegu Mozeli określany jest dziś często jako Terrassenmosel, czyli Mozela Tarasowa, ponieważ tam uprawa winorośli możliwa jest przeważnie jedynie na tarasach. Tutaj znajduje się najbardziej strome wzgórze winne w Europie Calmont. Okolice Bernkastel określane są jako Mittelmosel i stanowią one samo serce tego regionu winiarskiego, ze znanymi gminami winiarskimi oraz słynnymi winnicami. Na południe od Trewiru, w górnym biegu rzeki znajduje się obszar Obermosel. Obszar Moseltor, cześć regionu Obermosel, należy do Kraju Saary. Także i w okolicy rzeki Sary uprawia się winorośl. A dolina rzeki Ruwer jest najmniejszym subregionem tego regionu uprawy winorośli. Winiarze znad Mozeli uznają się za specjalistów od Rieslinga i jest to uzasadnione, bo przecież tę odmianę uprawia się tu na 5 tysiącach hektarów. Ta późno dojrzewająca odmiana biała ma tu doskonałe warunki rozwoju. Dzięki położeniu w zaciszu doliny region ten należy do najcieplejszych stref klimatycznych w Niemczech. Strome zbocza o podłożu łupkowym ponad rzekami w ciągu dnia kumulują ciepło a w nocy je oddają. Korzenie krzewów wnikają głęboko w podłoże, aby dostarczyć roślinie wodę i sole mineralne. W ten sposób winiarze mogą wytwarzać ze zbieranych ręcznie winogron wyjątkowe, wykwintne, owocowe wina. Wina te mają olbrzymią głębie smakową przy relatywnie niskiej zawartości alkoholu – dzięki czemu można się nimi beztrosko cieszyć. Sławę światową zyskały sobie także szlachetnie słodkie wina, które corocznie zyskują rekordowo wysokie ceny na aukcjach wina. Ale także i zwolennicy win wytrawnych znajdą nad Mozelą coś dla siebie: producenci wina wytwarzają wyśmienite delikatnie wytrawne i harmonijne wina. Można się o tym przekonać podczas krajowych i międzynarodowych klasyfikacji i konkursów. 

Podłoże łupkowe oraz Riesling dominują w winnicach nad Mozelą, Sarą i Ruwerą. Inne wina odmianowe uzupełniają ofertę regionu. Drugą co do ważności odmianą jest nadal Rivaner. W górnym biegu Mozeli zadomowiła się pewna stara odmiana, a mianowicie Elbling, który mógł być uprawiany tu już przed dwoma tysiącami lat. Wytwarza się z niego świeże, owocowe i nieskomplikowane wina wytrawne oraz wina musujące o podobnym charakterze. Coraz częściej sadzi się takie odmiany jak Weißer Burgunder i Grauer Burgunder a także Auxerrois i Chardonnay, które dają świetne wina na glebach wapiennych. Ale także i odmiany czerwone, przede wszystkim Spätburgunder i Dornfelder, można spotkać od końca lat osiemdziesiątych XX wieku w regionie Mosel-Saar-Ruwer. 

Region ten jest niezwykle atrakcyjny pod względem turystycznym. Można go dokładnie poznać w towarzystwie jednego z wykwalifikowanych przewodników, którzy zabierają gości na specjalne wycieczki, pokazują im najpiękniejsze miejsca nad trzema rzekami i pozwalają im przeżyć prawdziwą winną przygodę. 


Mosel

Region Mozeli w skrócie

Położenie geograficzne: Region położony pomiędzy Hunsrück a rzeką Eifel na terenie reńskich wzgórz łupkowych; wzdłuż Mozeli i jej dopływów Sary i Ruwery. 

Klimat: Optymalny poziom temperatur i optymalna ilość opadów na winnicach na stokach i w dolinach. 

Gleby: W rejonie górnego biegu Mozeli wapienie muszlowe i podłoże triasowe; w dolinach Saary i Ruwery, a także w środkowym biegu Mozeli łupki dewonu górnego, na południe od Zell miękkie łupki gliniaste, bogate w kwas krzemowy szarogłazy; w dolinach połacie żwiru i piachu.

Powierzchnia uprawy: Około 8800 ha, 6 obszarów, 18 rejonów i 524 winnice.

Odmiany: Riesling, Müller-Thurgau, Elbling, Kerner, Weißburgunder, Spätburgunder, Dornfelder.

20080121_01_06_113_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_06_028_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_06_007_A4_2560_1728.jpg

Mosel

Mosel-Wein e.V.

Gartenfeldstraße 12a
54295 Trier

Tel.: +49 6 51 71 02 80
Fax: +49 6 51 71028-20

www.weinland-mosel.de 
info@weinland-mosel.de

Dalsze informacje i mapa

Mosel

Privacy Policy

Wenn Sie dieses Video abspielen, werden Informationen über Ihre Nutzung an den Betreiber des Videos übertragen und unter Umständen gespeichert.

Baden

Badischer Wein GmbH

Basler Landstraße 28b
79111 Freiburg

Tel.: +49 761  89 78 47 84
Fax: +49 761  89 76 63 96

www.badischerwein.de
info[at]badischerwein(dot)de

Dalsze informacje i mapa