Region winiarski

Duży region winiarski kryjący wiele niespodzianek

Tysiące łagodnych wzgórz. A wszędzie gdzie okiem sięgnąć winnice – to właśnie Hesja Nadreńska, największy niemiecki region winiarski. 

Powierzchnia uprawna winorośli w regionie położonym pomiędzy Alzey, Worms, Mainz a Bingen, a od północy i wschodu ograniczonym potężnym zakolem Renu wynosi 26 tysięcy hektarów. Nic dziwnego, że prawie każda wioska w regionie Hesji Nadreńskiej począwszy od tarasów nadreńskich, poprzez obszar Wonnegau aż do Alzeyer Hügelland może poszczycić się długimi tradycjami winiarskimi. Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny wzmiankujący z nazwy niemiecka winnicę, dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck). Panuje tutaj idealny klimat dla uprawy winorośli. Od zachodu region osłonięty jest przez pasma górskie, opady nie są zbyt obfite, lata są ciepłe a zimy łagodne. 

Młode pokolenie winiarzy w regionie, które w ostatnich latach zwraca na siebie uwagę poprzez wysokiej jakości wina, potrafi docenić te idealne warunki pracy i odpowiednio je wykorzystać. Nie tylko Rieslingi znad Renu oraz z obszaru Hügelland robią furorę. Także i tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej, Silvaner, znowu zyskał na popularności a występuje miedzy innymi pod skróconą nazwą „RS”. A w natarciu są klasyczne warianty win białych, wytwarzane przede wszystkim ze szczepów burgundzkich. Poza tym powierzchnia uprawna odmian czerwonych w ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się. Ten boom na wina czerwone widoczny jest przede wszystkim w przypadku Dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji Nadreńskiej jest obsadzona odmianami czerwonymi.

Winiarze z Hesji Nadreńskiej wytwarzają nowoczesne nieskomplikowane wina ale także i najwyższej jakości trunki. I tak w latach 90 ubiegłego stulecia powstała ambitna klasa wybornych win wytrawnych pod nazwą „Selection Rheinhessen“. Program win najwyższej klasy obejmuje prawdziwe wina na najwyższym poziomie. W końcu tutejsi winiarze są także specjalistami od win musujących. Już przed 25 laty wprowadzili oni na rynek pierwsze wina musujące wysokiej kategorii, tzw. Winzersekt. Na tej bazie wytworzyła się w minionych latach znacząca kultura win musujących. 

Gastronomia w Hesji Nadreńskiej ma tyle postaci, ile w regionie krzewów winnych. Najmniej skomplikowaną kuchnię znajdziemy w gospodach i wyszynkach przy gospodarstwach winnych. Ale także i wytworne potrawy są przygotowywane w Hesji Nadreńskiej. W każdym przypadku do tego co mamy na talerzu dodawana jest porcja lokalnego kolorytu. Na smakoszy czeka tu jeszcze wiele kulinarnych odkryć.  

Na gości czekają także i odkrycia innego rodzaju – podczas wędrówek pieszych prowadzących obok schronisk przydrożnych przypominających swym wyglądem włoskie trulli, podczas wycieczek rowerowych, od jednego gospodarstwa winiarskiego do drugiego czy też podczas spacerów, na których odkryjemy bogactwo świat ziół „Szwajcarii Hesji Nadreńskiej”.


Hesja Nadreńska w skrócie

Położenie geograficzne: Region położony w zakolu Renu, pomiędzy Bingen, Moguncją, Worms i Alzey. 

Klimat: Łagodne temperatury; region osłonięty przez wzniesienia Donnersberg, Taunus und Odenwald.

Gleby: Gleby lessowe, piaszczyste, marglowe, wapienne, gliniaste, czerwony spągowiec, gleby brunatne, kwarcyt i porfir. 

Powierzchnia uprawy: Około 26500 ha, 3 obszary, 23 rejony, 414 winnice.

Odmiany: Müller-Thurgau, Riesling, Silvaner, Weißburgunder i Grauburgunder, Scheurebe, Dornfelder, Portugieser, Spätburgunder.

20080121_01_10_057_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_10_060_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_10_032_A4_2560_1728.jpg

Rheinhessenwein e.V.

Otto-Lilienthal-Straße 4
55232 Alzey

Tel.: +49 6731 95 10 740
Fax: +49 6731 95 10 74 99

www.rheinhessenwein.de
info[at]rheinhessenwein(dot)de

Privacy Policy

Kiedy odtworzą Państwo to wideo, informacja o Państwa aktywności (oglądalności) zostanie przekazana do operatora tego wideo i zapisana.