Region winiarski

Bocksbeutel i inne rekordy

Butelka do wina o charakterystycznym kształcie, zwana Bocksbeutel, jest znakiem rozpoznawczym wina frankońskiego, które od ponad 1200 lat wytwarzane jest przede wszystkim nad Menem.

Granice frankońskiego regionu winiarskiego wyznaczają: na północy rzeka Rhön, na wschodzie Steigerwald, na południu dolina rzeki Tauber a na zachodzie pasmo górskie Spesseart. Frankońscy winiarze obsadzili winoroślą około 6000 ha powierzchni. Na triasowych wapieniach muszlowych szczególnie dobrze udaje się Silvaner, który jest wizytówką frankońskiej sztuki winiarskiej. Müller-Thurgau o delikatnym aromacie, który jest najczęściej uprawianą we Frankonii odmianą, winifikowany jest przez młodych winiarzy w nowoczesny sposób i przeżywa swój renesans. Udział win białych we Frankonii wynosi równo 80 procent, obok Silvanera i Müller-Thurgau, szczególne znaczenie ma regionalny specjał – biała odmiana Bacchus. Centrum regionu winiarskiego jest barokowe miasto festiwalowe Würzburg, z rezydencją oraz warownią średniowieczną Marienberg oraz ze swymi słynnymi winnicami, jak np. Würzburger Stein, której produkty należały do ulubionych win Goethego. Tradycyjne frankońskie posiadłości winiarskie zapraszają do zwiedzania obszernych piwnic i podziwiania imponującej architektury, najlepiej w połączeniu z degustacja najlepszych win frankońskich i wyśmienitą kuchnią, zwłaszcza w czasie Festiwalu Barokowego. 

Frankończycy są dumni ze swojej bogatej historii, której ślady spotyka się co krok podczas podróży przez ten region. Także i w mniejszych miasteczkach winiarskich i na wsi odczuwa się obecność średniowiecza, np. w Miltenberg, Iphofen czy Volkach. Warto odkryć liczne mury obronne, szczyty kamienic, wieże, brukowane wąskie uliczki i romantyczne dziedzińce. W parku krajobrazowym Steigerwald możemy podziwiać idylliczną scenerię domów szachulcowych. Nie można przeoczyć winotek, oferujących wyselekcjonowane wina, a także i nowoczesnej architektury winiarskiej, która pozwala na wysmakowane i stylowe spotkanie z winem i świadczy o tym, że we Frankonii nadszedł czas odnowy. Wyśmienitymi towarzyszami podróży przez winną krainę Frankonii są fachowcy zrzeszeni w stowarzyszeniu „Gästeführer Weinerlebnis Franken”. Prowadzą oni gości w czarujący, fachowy i fantazyjny sposób śladami wina frankońskiego. Winny krajobraz regionu można odkrywać na prowadzącej nad Menem ścieżce rowerowej. Urzekające widoki można podziwiać także płynąc na tratwie. Godne polecenia są również przejażdżki krytym wozem na trasach prowadzących wzdłuż punktów panoramicznych zapewniających fascynujące widoki na winną krainę Frankonii. Szczególnym winiarskim przeżyciem dla małych i dużych jest pomoc przy zbiorach winogron. Koniec zbiorów we Frankonii świętuje się tzw. „ostatnią zwózką”, przy okazji której próbuje się młode wino. Do tradycji zaliczają się również święta młodego wina, które kończą sezon imprez winiarskich, który rozpoczyna się już w marcu. Poza tym we Frankonii wiemy, jak w ciekawy sposób połączyć ze sobą wino, kulinaria i kulturę. Szeroka oferta dla smakoszy zawiera niezapomniane przeżycia związane z kulturą wina i otwiera przed uczestnikami nowe horyzonty.

Frankońska pasja wina została wielokrotnie wyróżniona nagrodami. Co roku winiarze od nowa udowadniają podczas krajowych i międzynarodowych konkursów, że ich wina są wyśmienitej jakości a przekonują one do siebie żywotnością, świeżością i jedynym w swoim rodzaju smakiem frankońskiego terroir.


Frankonia w skrócie

Położenie geograficzne: Region położony pomiędzy Aschaffenburgiem a Schweinfurtem na pochylonych w kierunku południowym zboczach dolin nad Menem i jego dopływami.

Klimat: Przeważnie kontynentalny z ciepłym, suchym latem i mroźną zimą.

Gleby: Podłoże ze zwietrzałych skał magmowych i piaskowca pstrego w okolicach Unterfranken i Spessart, gleby gliniaste, lessowe i wapienie muszlowe w okolicach Wertheim i Miltenberg, podłoże triasowe na obszarze Steigerwald. 

Powierzchnia uprawy: Około 6100 ha, podzielone na 23 rejony i 216 winnic.

Odmiany: Müller-Thurgau, Silvaner, Riesling, Bacchus, Scheurebe. Specjały to: Rieslaner, Spätburgunder, Domina, Portugieser, Regent.

20080121_01_03_009_A4.jpg
20080121_01_03_017_A4.jpg
20080121_01_03_011_A4.jpg

Frankenwein- Frankenland GmbH

Postfach 5764

Hertzstraße 12
97076 Würzburg

Tel.: +49 931  39011-0
Fax: +49 931  39011-55

www.frankenwein-aktuell.de
kontakt[at]haus-des-frankenweins(dot)de

Privacy Policy

Kiedy odtworzą Państwo to wideo, informacja o Państwa aktywności (oglądalności) zostanie przekazana do operatora tego wideo i zapisana.

Badischer Wein GmbH

Basler Landstraße 28b
79111 Freiburg

Tel.: +49 761  89 78 47 84
Fax: +49 761  89 76 63 96

www.badischerwein.de
info[at]badischerwein(dot)de

Dalsze informacje i mapa