Faberrebe Szczep Faberrebe pochodzi z Alzey i jest skrzyżowaniem Weißer Burgunder z Müller-Thurgau. Ten szybko dojrzewający i wykazujący duży ciężar moszczu szczep pochodzi z Krajowego…
ZnaczenieBiały (i czerwony) Gutedel uprawiany jest na całym świecie jako roślina dająca winogrona do spożywania na co dzień. Jako winorośl do produkcji wina odgrywa ważną rolę w francuskojęzycznej…
HistoriaW trakcie I WŚ, a konkretniej w roku 1916, Georgowi Scheu udało się wyhodować z 88 siewek nowy szczep, a mianowicie Scheurebe. Było to skrzyżowanie rieslinga i Silvanera. Miało to miejsce…
BacchusDoskonała uprawaBacchus został wyhodowany ze szczepów (Silvaner x Riesling) x Müller-Thurgau przez Państwowy Instytut Hodowli Winorośli w Siebeldingen (Bundesforschungsanstalt für…
Jak smakuje najlepiejMłody, lekki, wytrawny bądź półwytrawny Grauburgunder to dobre wino na lato. Wytrawne wina klasy Kabinett oraz Spätlesen pasują dobrze do owoców morza, wyrazistych ryb…
Jak smakuje najlepiejEleganckie wytrawne Weißburgundery, o świeżej kwasowości i delikatnie wyczuwalnych nutach owocowych są doskonałymi winami do posiłków. Oprócz lekkich win na lato, można…
HistoriaOjcem tego szczepu był winiarz August Herold, który pracował w oddziale Państwowego Zakładu Naukowo-Doświadczalnego Winogrodnictwa i Pomologii (Staatliche Lehr- und Versuchsanstalt für…
ZnaczenieNa początku XIX wieku Silvaner rozpoczął podbój kolejnych obszarów. Odsunął w cień stare odmiany o niższej jakości, ale i także odmiany Gutedel i Elbling, na przykład w Palatynacie. W…
Müller-Thurgau (Rivaner)Nieskomplikowana radość picia winaTe nieskomplikowane wina są smakowo przystępne. Przeważnie są to młode, lekkie i świeże wina na co dzień. Müller-Thurgau…
RieslingWielki klasykRiesling uprawiany jest we wszystkich niemieckich regionach winiarskich i zajmuje ponad 23 tysięcy ha powierzchni uprawnej. Jest najlepszym przedstawicielem niemieckiej…