Details

Newsy branżowe Branchennews

Szparagi poszukują wina do pary

10/05/2018

Szparagi uchodzą za wybredne w związkach partnerskich z winem, gdyż posiadają w sobie nutkę goryczy. Nieszczególnie pasuje to do szczepów owocowych o stabilnej kwasowości. Co innego takie szczepy jak Silvaner, Weißburgunder, Grauburgunder czy Müller-Thurgau. Ich delikatna kwasowość i aromaty przypominające subtelnie o gruszkach, jabłkach, orzechach i kwiatach harmonijnie współgrają ze szparagami, wydobywając z nich to, co najlepsze.


Bezpłatna broszura z przepisami na szparagi dostępna jest w sklepie konesera DWI.


Połączenie szparagów i wina

Białe szparagi – delikatny, łagodny smak   z nutą goryczki, szczególnie wykwintne dla podniebienia.

Silvaner z Hesji Nadreńskiej lub Frankonii czy Gutedel z Badenii dzięki swym subtelnym aromatom podkreślą wykwintny smak szparagów.

Fioletowe szparagi – ich aromat jest znacznie bardziej intensywny niż w przypadku szparagów białych, również goryczka jest nieco mocniejsza.

Mile widziany jest Weißburgunder np. z Badenii lub świeży frankoński Rivaner.

Zielone szparagi – nie tylko kolor, lecz również aromat jest szczególnie intensywny.

Pełny aromat szuka intensywnych w smaku partnerów do stołu. Najlepszymi będą tutaj Riesling  z Palatynatu czy wyrazisty Grauburgunder lub Chardonnay (nie z baryłki).

Sosy – roztopione masło, posiekane jajka, sos holenderski a także remulada to klasyczne dodatki.

Tłuste sosy potrzebują wina. Kwas zawarty w Rieslingu znad Mozeli pomaga w trawieniu obfitych sosów. Im bardziej intensywny sos tym bardziej wyraziste musi być wino.

Sałatka – szparagi w delikatnym sosie winegret lub z delikatnie przyprawionym dressingiem. Jeżeli ocet, to łagodny ocet winny, może odrobinę stonowany wywarem ze szparagów.

Łagodny sos winegret bardzo dobrze pasuje do frankońskiego Silvanera czy półwytrawnego Rieslinga z Rheingau, który może śmiało posiadać nutę wyrazistej kwasowości, aby znaleźć „posłuch” w tym towarzystwie.

Szparagi z mięsem, rybą i szynką

Ryba do szparagów – świeży łosoś czy pstrąg źródlany, gotowany w niewielkiej ilości wody lub smażony z odrobiną masła, z sosem holenderskim – palce lizać!

Wykwintne, wyraziste lecz mało pikantne aromaty szukają wyważonego partnera do stołu: idealny będzie harmonijny Weißburgunder z Palatynatu albo świeży Rivaner, np. z Frankonii.

Szynka– gotowana jest delikatniejsza, suszona na powietrzu (np. z Włoch czy Hiszpanii), o orzechowym posmaku, delikatnie przyprawiona.

Delikatny posmak szparagów i słony posmak szynki szukają harmonijnego wina, które dopełni tę kompozycję. Może to być Sauvignon Blanc lub Silvaner z delikatną owocową nutą.

Mięso jest wyzwaniem dla delikatnego aromatu szparagów. Sznycel cielęcy lub wieprzowy, także łagodnie przyprawiona pieczeń dołączają do szparagów swój wyrazisty bukiet.

Tutaj potrzeba intensywnych, wyrazistych win, których aromaty nie zostaną stłumione w tej różnorodnej kompozycji. O harmonię doznań smakowych zadbają Weiß- i Grauburgunder lub Chardonnay, np. z Badenii.

Pomysły na szparagowy piknik na wolnym powietrzu

Białe wina, świetnie harmonizujące z daniami ze szparagów powinny mieć przyjemnie niską temperaturę. W domu czy w restauracji nie stanowi to żadnego problemu. Na plaży butelkę można zakopać w wilgotnym piasku, nad wartkim strumykiem również łatwo schłodzić wino, ale w innych sytuacjach? Cóż, dobrą rzeczą jest torba chłodząca; sprawdzają się również rękawy chłodzące, które po odpowiednim schłodzeniu w zamrażalniku długo utrzymują właściwą temperaturę białego wina.

A szparagi? Z sosem holenderskim i młodymi ziemniaczkami? Albo obgotowane i owinięte cienkimi plastrami surowej szynki (szwarcwaldzkiej, św. Daniela, bajońskiej, serrano – w zależności od upodobania) z niezbyt słonym dipem z majonezu, jogurtu, soku cytrynowego, kaparów i pietruszki.

Jeżeli planują Państwo piknik na wolnym powietrzu, niezbyt daleko od domu, wówczas mogą Państwo przygotować pierwszorzędną przekąskę: wystarczy na mrożonym cieście francuskim poukładać szparagi oraz dobrze przyprawione płatki masła (sól, pieprz, gałka muszkatołowa), upiec w gorącym piekarniku, zawinąć w folię aluminiową lub przełożyć do blaszanej puszki i przetransportować na miejsce pikniku.

Polecamy również orzeźwiającą sałatkę ze szparagów, młodych ziemniaków, ryby wędzonej, kawałkami cytryny i dressingiem z soku z cytryny, oliwy i musztardy, doprawionym cukrem, pieprzem cayenne i solą. Można ją łatwo przetransportować w dużym słoju lub w kilku małych słoiczkach, dla każdego po jednym. Do tego odpowiednie białe wino i cóż: udanego piknikowania!


Piknikowy plecak ze zintegrowaną przegródką chłodzącą i schładzaczem do butelek oraz torebkę chłodzącą na butelkiznajdą Państwo w sklepie konesera DWI.