Details

Aktualności Wiadomości z DWI

Białe odmiany nadal zyskują na znaczeniu

23/03/2020

Niemieccy producenci wina stawiają nadal na uprawę odmian białych winogron.


Zgodnie z informacją Niemieckiego Instytutu Wina (DWI) opierającą się na najnowszym badaniu Federalnego Urzędu Statystycznego dotyczącego powierzchni upraw winorośli 2019 r., uprawy odmian białych objęły 68 911 ha, czyli dokładnie dwie trzecie całkowitej powierzchni winnic w całym kraju wynoszącej 103 079 hektarów.

Odpowiada to wzrostowi o 500 hektarów, czyli o 0,7 procenta w stosunku do roku poprzedniego i o 3,7 procent w porównaniu z rokiem 2006, w którym powierzchnia winnic z nasadzeniami białych odmian miała najniższy udział - 63,1 %.

"Ten rozwój nasadzeń odpowiada również zmianom w zachowaniu konsumentów niemieckich w zakresie wina. Po boomie na czerwone wino, który rozpoczął się w połowie lat 90-tych, od 2009 roku coraz częściej sięgają oni po białe wina" - wyjaśniła Monika Reule, dyrektor zarządzająca DWI.

 

Odmiany białych winogron w modzie

W 2019 roku Grauburgunder(Pinot Gris) był szósty rok z rzędu odmianą o największym wzroście upraw w winnicach niemieckich. Przy powiększeniu upraw o 356 ha, wynoszą one obecnie w sumie 7 069 ha. Jednak również inne odmiany burgundzkie, takie jak Weißburgunder (Pinot Blanc) (5.747 ha), Chardonnay (2.222 ha) i Auxerrois (274 ha) zostały ponownie intensywniej obsadzone.

Ponadto w ubiegłym roku, modna odmiana Sauvignon Blanc nadal cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród winogrodników. Jej powierzchnia upraw potroiła się w ciągu dziesięciu lat do 1 498 hektarów. Inne aromatyczne białe odmiany winorośli takie jak Scheurebe (1 417 ha), Gewürztraminer (1 097 ha) i Gelber Muskateller (460 ha), również odnotowały niewielki wzrost powierzchni.

Najważniejszą niemiecką odmianą winogron jest jednak nadal Riesling. Z 24.049 hektarami (plus 89 hektarów) stanowi prawie jedną czwartą krajowych winnic. W porównaniu międzynarodowym, niemieccy producenci mają około 40 procentowy udział w globalnej powierzchni winnic Rieslinga.

 

Spätburgunder (Pinot Noir) pozostaje odmianą czerwonego wina nr 1

Wśród czerwonych odmian winorośli, ogólna powierzchnia winnic odnotowała niewielki spadek o 294 ha w 2019 r., osiągając w sumie 34 168 ha.

W przeciwieństwie do tej tendencji, uprawy niektórych południowych odmian winorośli zwiększyły nieznacznie swój areał -  Merlot o 48 ha (obecnie 744 ha) i Cabernet Sauvignon o 25 ha (obecnie 424 ha) oraz Lemberger o 22 ha (obecnie 1 934 ha), dominująca odmiana uprawiana w ponad 90 % w regionie Wirtembergii.

Spätburgunder (11.717 ha) pomimo niewielkiej utraty 45 ha, pozostaje nadal numerem jeden upraw czerwonych odmian winorośli w Niemczech. W skali światowej, Niemcy są trzecim największym producentem Pinot Noir po Francji i USA.

Dwa największe niemieckie regiony winiarskie Hesja Nadreńska (26 860 ha) i Palatynat (23 684 ha) stanowią około połowy winnic w Niemczech. Do najmniejszych regionów winiarskich o powierzchni winnic mniejszej niż 500 ha należą Hessische Bergstrasse (463 ha), Mittelrhein (468 ha) oraz Saksonia (493 ha).

Obszary uprawy winorośli w krajach związkowych poza tradycyjnymi 13 niemieckimi regionami uprawy winorośli nie są rejestrowane przez Federalny Urząd Statystyczny.

Zdjęcia