Details PL

News Wiadomości z DWI

Rekomendacja: lekkie wina na lato

20/07/2018

Gdy robi się gorąco, chętnie sięgamy po coś chłodnego do picia – to czas na letnie wina! Są to z reguły wina lekkie o charakterze owocowym i mniejszej zawartości alkoholu. Młode, świeże i wyraziste.


Takie właśnie wina można bardzo często spotkać w niemieckich regionach upraw winorośli. Tutaj powiem winogrona ze względu na stosunkowo chłodny klimat mają dużo czasu na to, aby dojrzeć i wytworzyć aromat. Dzięki temu wina zyskują wyrazisty smak przy stosunkowo niewielkiej zawartości alkoholu i oferują przyjemne połączenie świeżego kwasu owocowego z typowym dla danego szczepu aromatem.

W ciepłe i słoneczne dni lubimy oczywiście pić wino na wolnym powietrzu. Dlatego też dobrze, aby wino posiadało wyrazisty aromat owocowy, gdyż delikatny aromat szybko ulatuje na powietrzu i często uchodzi naszej uwadze. W takiej sytuacji na wolnym powietrzu zaleca się raczej sięganie po wina o wyrazistym aromacie, takie jak Sauvignon Blanc czy Scheurebe; lecz również lekkie wina Kabinett sprawdzają się latem. Zasadniczo latem preferuje się raczej wina białe lub różowe, wina musujące dodatkowo orzeźwiają bąbelkami!

Koneserom nieco bardziej wyrazistych smaków polecamy wina różowe a nawet czerwone. Lżejsze czerwone wino smakuje również wyśmienicie po schłodzeniu. Trollinger z Badenii-Wirtembergii czy Portugieser z Palatynatu lub z Hesji Nadreńskiej dostarczają sporej przyjemności także latem.

Obojętnie na co się ostatecznie zdecydujemy, w ciepłe dni ważna jest odpowiednia temperatura wina (coolery do wina – również turystyczne – dostępne są w sklepie internetowym DWI). Wino wlane do kieliszka szybo się ociepla o jakieś dwa, trzy stopnie, dlatego można je spokojnie schłodzić mocniej niż zwykle. Wina musujące powinny być schłodzone do ok. sześciu stopni, natomiast wina półmusujące i białe do około ośmiu. Wina różowe powinny mieć temperaturę dziesięciu stopni, a czerwone dwunastu. Przegląd: właściwa temperatura.

Wina letnie nadają się również świetnie do letniej kuchni – nasz specjalista doradzi przy wyborze wina. Sałatki, ryby i warzywa lub kozi ser tworzą z nimi wspaniałą harmonię. Do mięsa z grilla natomiast zalecamy nieco mocniejsze wino czerwone lub lekko słodkie wino białe. To ostatnie pasuje również bardzo dobrze do aromatu pieczonego mięsa.