Details PL

Nagrody Wiadomości z DWI

DWI nagradza najlepsze lokalne wina musujące

10/28/2015

Niemcy są mistrzami świata w piciu win musujących. W ubiegłym roku konsumpcja wina musującego w tym kraju wyniosła 305 milionów litrów, co stanowi 3,9 litra lub około pięć butelek na głowę rocznie. Wina musujące oznaczone znakiem jakości, tj. takie, które przeszły urzędowe badanie jakości, stanowią jednak jedynie dwa procent łącznej ilości.


Aby skierować uwagę konsumentów w większym stopniu na wina musujące produkowane przez rzemieślników, Niemiecki Instytut Wina (DWI) w tym roku po raz pierwszy w ramach przyznawania federalnych nagród wina przez organizację DLG wyróżnił nagrodą specjalną najlepsze wina musujące.

Nagrodę za najlepsze wino musujące Riesling roku otrzymała położona w Nadrenii-Hesji winnica Weingut Erbeldinger z Bechtheim za swe wytrawne wino musujące Riesling. Wino musujące Chardonnay rocznik 2013 pochodzące z winnicy Weingut Escher z Gau Bischofsheim w Nadrenii-Hesji zostało wyróżnione jako zwycięzca w grupie win musujących Burgunder. Wytrawne wino musujące Muskat-Trollinger Rosé rocznik 2013 wyprodukowane w winnicy Wein- und Sektkellerei Stengel z Weinsberg-Gellmersbach w Wirtembergii z winorośli położonych w  Gellmersbacher Dezberg stanowiło najlepsze wino musujące Rosé tego konkursu.  

Dyplomy wręczyła  laureatom 22 października nowa Niemiecka Królowa Wina Josefine Schlumberger. Jury składające się z ekspertów wina i przedstawicieli mediów wybrało zwycięzców z wyselekcjonowanych wcześniej najlepszych win musujących w poszczególnych kategoriach konkursu DLG. Łącznie, w tym roku w konkursie federalnym uczestniczyło około 300 win musujących, w tym 90 ze szczepu Riesling, 79 Burgunder oraz 57 Rosé.

"Przy produkcji lokalnych win musujących winiarz musi zachować szczególnie wysokie wymagania jakościowe", podkreśliła dyrektor zarządzająca DWI Monika Reule podczas uroczystości wręczania nagród. Do produkcji lokalnych win musujących oznaczanych jako Winzersekt można używać wyłącznie winogron z własnych winnic. Nadaje to im osobistego wyrazu. Ponadto wszystkie takie wina musujące muszą być wyprodukowane tradycyjną metodą fermentacji butelkowej. Druga fermentacja odbywa się tu już w butelce. Wino musujące Winzersekt dojrzewa przez co najmniej dziewięć miesięcy, czasem przez lata w chłodnej piwnicy. W ten sposób dwutlenek węgla ma dużo czasu, aby połączyć się z winem, dzięki czemu wino musuje w kieliszku bardzo długo i ładnie.

Pani Monika Reule wyjaśniła również, że w 2014 r. prawie połowa wszystkich niemieckich win musujących ze znakiem jakości została przygotowana ze szczepu Riesling. Wina musujące Burgunder, stanowiące kolejną jedną trzecią produkcji, posiadają również znaczny udział w rodzimej produkcji wysokiej jakości win musujących. Najwięcej badań jakości win musujących wykonano w Badenii – 22.000 hektolitrów, następnie w Palatynacie (16.791 hl) oraz Wirtembergii (12.175 hl). 

Główna część produkowanych i konsumowanych Niemczech win musujących pochodzi jednakże z win międzynarodowych. Wina musujące z rodzimych win podstawowych są oznaczone na etykiecie jako "Deutscher Sekt" („Niemieckie Wino”).

Zwycięzcy DWI-nagrody specjalnej DLG za najlepsze wina musujące. Od lewej Monika Reule, dyrektor zarządzająca DWI, Petra Escher (Weingut Escher), Stefan Erbeldinger (Weingut Erbeldinger), Horst Stengel (Wein- und Sektkellerei Stengel) , Josefine Schlumberger Królowa Wina Niemieckiego